Ev Tipi Su Arıtma Cihazı Ne Kadar Atık Su Atar?

Ev Tipi Su Arıtma Cihazı Ne Kadar Atık Su Atar?

Ev tipi tezgah altı su arıtma cihazlarının neredeyse tamamı ters ozmoz su arıtma teknolojisi ile çalışmaktadır. Ters ozmoz su arıtma cihazlarında atık su oranı:

  • Su arıtma cihazının tasarımına,
  • Kullanılan su arıtma filtrelerinin kalitesine,
  • Şebeke suyu kalitesine,
  • Şebeke suyu basıncına,
  • Su sıcaklığına

bağlı olarak değişebilir.

Kaliteli su arıtma cihazları genellikle 1:2 ila 1:3 gibi bir oranda atık su üretir. Yani, her 1 litre temiz su için 2 ila 3 litre atık su oluşabilir. Sumosu Home Natural Su Arıtma Cihazı çalışırken yaklaşık 1:2 oranında atık su üretir. Dış faktörlere bağlı olarak daha düşük veya biraz daha fazla atık su üretimi olabilir.

Atık Su Problemi Ne Kadar Önemlidir?

Dünya'daki temiz su kaynakları aslında sandığımızdan çok daha az. Dünya'daki su kaynaklarının sadece %0.5'i içilebilir niteliktedir. Bu konuda tüm insanların kaygılı olmasını anlamak güç değil.

Bu konuya şöyle bir açıklık getirelim. Kaliteli bir su arıtma cihazının ortalama 1:2 atık su oranı ile çalıştığını söylemiştik. Şimdi bir de ambalajlı su üretimini değerlendirelim:

Ambalajlı su üretiminde 1 litre temiz su elde etmek için 7-17 litre arası atık su oluşur. Ambalajı da düşünülürse 1 kg plastik üretmek için ise yaklaşık 2.000 litre su harcanıyor. Plastiğin doğada 500 yılda ancak çözünebilen bir madde olduğunu da hatırlatmak isteriz.

Hazır su üretiminde doğal su kaynaklarımız hızla tüketilmektedir. Bu farkındalıkla değerlendirirsek: su arıtma cihazı ile temiz su elde ederken oluşan atık su miktarı çok azdır. Su arıtma cihazı kullanmak, hazır içme suyu tüketimine kıyasla çok daha çevreci bir yöntemdir.

Özetle su arıtma cihazı kullanan ortalama bir insan günde 4 litre içme suyu tüketiyor varsayalım. Bu durumda 4 litre temiz içme suyu için yaklaşık 8 litre atık su oluşumuna sebep olur. Bu miktar, gün içinde kullandığımız toplam su miktarını düşündüğümüzde çok çok küçük bir miktardır.

İsterseniz gündelik ihtiyaçlarımız için ne kadar su kullandığımızı da bir gözden geçirelim...

Ortalama bir insan günde ne kadar su kullanır?

Banyo ve Duş

Ortalama bir duşta, yaklaşık 40 ila 60 litre su tüketilir. Bir banyoda, genellikle daha fazla su kullanır ve ortalama olarak 140 ila 200 litre su tüketilir.

Tuvalet Kullanımı

Tuvalet kullanımı günde kişi başına yaklaşık 20 ila 30 litre su tüketebilir. Bu, sifon kullanımının türüne, sık tuvalet kullanımına ve kişisel alışkanlıklara bağlı olarak değişebilir.

Bulaşık Yıkama

Bulaşık makinesi kullanıyorsanız, tipik olarak bir bulaşık yıkama işlemi yaklaşık 15 ila 25 litre su kullanır. Elde bulaşık yıkamak ise daha fazla su gerektirebilir.

Çamaşır Yıkama

Çamaşır makinesi kullanıyorsanız, bir çamaşır yıkama işlemi genellikle 50 ila 150 litre su kullanır. Çamaşırın miktarı ve seçilen yıkama programı gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Diş Fırçalama ve El Yıkama

Diş fırçalama ve el yıkama gibi kişisel hijyen alışkanlıkları, genellikle çok az su tüketirler. Ancak bu su kullanımı günde 5 ila 10 litre ekleyebilir.

Arıtma Atık Suyu Kullanılır Mı?

Su arıtma cihazının ürettiği atık suyu içme suyu olarak olmasa da başka amaçlarla kullanacağınız sistemler üretmek mümkündür. Örneğin:

  • Bahçe/balkon/araba yıkama suyu olarak,
  • Bitki sulama amaçlı,
  • Gri su sistemine dahil edilerek tuvalet/banyo ihtiyaçlarında

atık suyu kullanacak sistemler tasarlanabilir.

Atık Su Üretmeyen Su Arıtma Cihazı Var Mı?

Etkin bir arıtma sağlayan su arıtma cihazlarının tamamına yakını ters ozmoz teknolojisini kullanır. Ters ozmoz su arıtma cihazları arasında atık su üretmeyen bir su arıtma cihazı yoktur.

"Atık su olmayan su arıtma cihazı" diye pazarlanan su arıtma cihazlarına maalesef rastlıyoruz. Bu cihazların bazılarında evet gerçekten atık su üretimi yok. Ama ters ozmoz teknolojisi de yok. Peki nasıl oluyor?

Asıl arıtma işleminin gerçekleştiği membran filtrenin sitemden çıkarılması ile çalışıyor. Görünürde bir atık su yoktur. Ancak arıtma işlemi de yapılmamaktadır.

Membran filtre dışındaki filtrelerin amacı şudur: Kaba kiri almak ve şebeke suyunu membran filtre için hazırlamak. Yani ilk 3 filtre membrana gidecek suyun içindeki kaba kirleri (çamur, toz, kireç vb.) temizler. Çok hassas olan membran filtrenin ömrünü uzatmak için nispeten kaba kirlerinden arınmış bir su üretir.

Memran filtrede moleküler düzeyde hassas bir arıtma işlemi gerçekleşir. Arsenik, kurşun, cıva gibi zehirli metaller; virüs, bakteri gibi mikroorganizmalar ve moleküler düzeyde kirleticiler arıtılarak su temizlenir.

Sonrasında membran filtreden çıkan su mineral filtre ve son karbon filtreden geçerek içime hazır hale gelir. Membran filtrede oluşan temizlik sırasında kirli olarak ayrışan bir miktar su ise atık su olarak sistemden atılır. Atık su cihazdan çıkan bir hortum yardımıyla gider hattına atılır.

Su Arıtma Cihazı Atık Su Sorunu Yaşayanlar için Genel Bilgiler

Çok nadiren de olsa su arıtma cihazınızda bir hata kusur olabilir. Su arıtma cihazınızı kullanırken atık su üretimi ile alakalı bir sorun mu yaşıyorsunuz? Aşağıdaki sorulara verdiğimiz cevaplarını incelemenizi tavsiye ederiz.

Su Arıtma Cihazımda Atık Su Durmuyor/Kesilmiyor?

Filtreleriniz ile ilgili bir sorun yaşıyor olabilirsiniz. Filtrelerin tıkanması sonucu verimsiz çalışmaya başlayan su arıtma cihazları fazla atık su üretebilir. Bu sorun filtre değişimi sonrasında kendiliğinden çözülecektir. Eğer yeni bir cihaz aldıysanız ve ilk andan itibaren böyle bir sorun yaşıyorsanız garanti kapsamında değişim isteyin.

Ayrıca su arıtma cihazının bağlantıları yanlış yapılmış olabilir. Bu durumda teknik destek almanız gerekecektir. Sumosu arıtma cihazları üretim aşamasında hava ile test edilerek bağlantıları tek tek kontrol edilir. Sumosu arıtma cihazlarında böyle bir sorunla karşılaşmazsınız.

Su Arıtma Cihazı Atık Su Atmıyor?

Hiç atık su üretilmemesi bir sorundur. Sistem kirli suyu dışarı atmak zorundadır. Cihaz içindeki atık su kesici parça tıkanmış olabilir. Parça değiştirilerek veya tıkanıklık giderilerek (kısıcıdan ters yönde su geçirerek) sorun çözülür.

Sistem bağlantılarında hata mevcut olabilir. Bu şekildeki bir cihazın teknik servis yardımıyla düzeltilmesi gerekebilir.

Arıtma Atık Suyu Fazla Akıyor?

Filtre değişim zamanınız gelmiş olabilir. Kontrol etmenizde fayda var. Su arıtma filtresi almak istiyorsanız burayı tıklayarak Su Arıtma Filtreleri satın alabilirsiniz.

Sonraki gönderi

TDS Nedir ve Nasıl Ölçülür?
En iyi su arıtma cihazı hangisi?

Yorum yazın

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce incelenir.

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.